Ako si správne vybrať domácu pekáreň

Pri výbere novej domácej pekárne je vhodné spraviť si prieskum trhu, recenzií a zamerať sa na kritéria, ktoré od svojej pekárničky budete požadovať. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že chlieb z domácej pekárničky nebude presne rovnaký ako ten z obchodu. Váš domáci chlebík bude mať tvar kvádra a hrubšiu kôrku len zo svojej vrchnej strany. Na ostatných stranách je kôrka tenšia. V  domácom chlebíku sa môže vyskytnúť pri niektorých pekárňach aj diera po hnetacom háku/hákoch. Jeho chuť a ľahkosť prípravy vám však určite tieto „nedostatky“ vynahradia.

Veľkosť pečeného domáceho chlebíka

Každá domáca pekáreň má svoju maximálnu kapacitu, teda maximálny objem, z ktorého vieme chlebík upiecť. Tento objem sa pohybuje od 500 do 1800 g, pričom v niektorých pekárňach vieme piecť aj dva chlebíky súčasne (napríklad v jednej forme bezlepkový chlieb a v ďalšej špaldový chlieb). Pokiaľ teda máte doma veľa jedákov, odporúčame niečo s väčším objemom, naopak pre dvojice alebo jednotlivcov stačia jedny z menej objemových domácich pekární.

Prídavné programy pekární

            Mnohé domáce pekárne v súčasnosti ponúkajú popri pečení domáceho chleba veľké množstvo prídavných programov, ktorými niekedy dokážu nahradiť aj iné spotrebiče. K týmto prídavným programom patria napríklad robenie domácej marmelády, kompótov, vlastných kváskov, jogurtov, sójových syrov, koláčov, domácich bagiet, sendvičov, čajového pečiva, sekanej, sladu a pod. Okrem týchto programov ponúkajú samozrejme pečenie viacerých druhov chleba od klasického cez rôzne celozrnné, špaldové až po bezlepkový chlebík pre celiatikov. Výborný je tiež program rýchleho pečenia, s ktorým si môžete už za hodinu pochutnávať na čerstvom chlebíku. Samostatne sa dá nastaviť aj stupeň pripečenia chlebovej kôrky, pri niektorých modeloch až 5 rôznych stupňov.

kraaaaaasa

Cenové hľadisko výberu domácej pekárne

            Tento faktor samozrejme ovplyvňuje koľko si môžete dovoliť do danej pekárne investovať zo svojho rozpočtu. Počas zliav nájdeme tie najjednoduchšie domáce pekárne už od 50 eur, ak však plánujete piecť častejšie je vhodné priplatiť si viac. Lacnejšie výrobky bývajú často hlučnejšie a s ich nízkou cenou klesá aj kvalita materiálu (časté býva olupovanie formy z nevhodných materiálov). Naopak pri drahších výrobkoch výrobcovia ponúkajú napríklad aj predĺženú záručnú dobu až na 5 rokov na motor domácej pekárne.

Výrobný materiál

            Čo sa týka vonkajšieho dizajnu, domáce pekárne bývajú zväčša klasickej bielej farby, alebo majú nerezový povrch v kombinácii s inou farbou. Výhodou je mať vnútorné osvetlenie pekárne, ktoré doceníte najmä pri večernom pečení počas ktorého budete chcieť svoj chlebík skontrolovať cez vonkajšie ,,okienko“. Najdôležitejšie je použitie čo najkvalitnejšieho materiálu na vnútornú formu. Z ponúkaných foriem je najmenej vhodná teflónová forma, ktorá sa často začne olupovať, a vďaka tomu sa jej už začína väčšina výrobcov pekární vyhýbať.  Pre dlhodobú výdrž pekárne je vhodná nerezová forma, ktorá je trvácna a zdravotne vyhovujúca. Tiež cenovo dostupná, s ľahkým čistením a dobrou výdržou je keramická forma.

Hnetacie háky – jednohákové alebo dvojhákové pekárne

            Úlohou hnetacích hákov je vymiesenie cesta pred pečením. Jednohákové domáce pekárne sú lepšie pokiaľ plánujete piecť najmä malé bochníky chleba. Pre väčšie bochníky sú vhodnejšie dvojhákové pekárne, ktoré väčšiu masu cesta lepšie vymiesia. Aj pokiaľ plánujete pekáreň využívať na miesenie rôznych ciest jednoznačne odporúčame dvojhákové pekárne. Nevýhodou hákov je zostávajúci otvor v upečenom domácom chlebíku. Preto sú niektoré pekárne vyrábané so sklopnými hákmi, ktoré sa pred pečením zasunú. Pokiaľ je pre vás rozhodujúce koľko miesta vaša pekáreň zaberie je dobré vedieť, že dvojhákové pekárne sú iba o nepatrný kúsok väčšie ako jednohákové.

Tlačidlo odložený štart

            V dnešnej uponáhľanej dobe množstvo ľudí iste ocení vo svojej domácej pekárni tlačidlo odloženého štartu. Týmto tlačidlom si viete načasovať zapnutie pekárne presne v dobu, ktorá vám vyhovuje. Môžete prísť domov z práce a v kuchyni vás bude čakať teplý, práve dopečený zdravý chlieb. Toto tlačidlo vie odložiť štart u niektorých modelov až o 15 hodín.

Spotreba a ovládanie domácej pekárne

            Väčšina pekárni je v súčasnosti vyrábaná s veľmi jednoduchým niekoľkotlačidlovým ovládaním a malým LED displayom. Pomocou pár tlačidiel dokáže výborný chlieb upiecť ktorýkoľvek člen vašej domácnosti. Čo sa týka spotreby, upečenie chlebíka je síce niekoľkohodinový proces, väčšiu spotrebu má však pekáreň iba počas pečenia (stále je však niekoľkonásobne nižšia ako spotreba rúry na pečenie). Na upečenie jedného bochníka v štandardnom programe sa spotrebuje približne 0,2 až 0,5 kWh, podľa jeho veľkosti.

Váš výber záleží najmä od vašich preferencií. Pred kúpou domácej pekárne je dobré prejsť si recenzie a testy  na modely, ktoré vás zaujali. Je vhodné tiež si zistiť, či sa k danému modelu dajú dokúpiť aj náhradné diely, poprípade ich dodáva predajca hneď pri kúpe.

Veľa šťastia pri výbere…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *