Múka pre Vašu domácu pekáreň

Pri pečení domáceho chleba svoju dôležitú úlohu zohrávajú viaceré suroviny. Pre upečenie dobrého chleba v domácej pekárni je základom tá správna kvalitná múka, ktorú býva vybrať často veľkým problémom. V receptoch sa často stretávame s označeniami múky, ktoré začiatočníkovi nič nehovoria. Ako ste na tom vy? Používate múky na domáci chlieb formou pokus – omyl alebo sa riadite označeniami a zloženiami na obaloch výrobku, či kupujete priamo zmesi pre pečenie domáceho chleba? Ak patríte ku skupine, ktorá v tom doteraz nemala jasno pokúsime sa vám objasniť dôležité kritéria výberu vhodnej múky.

múky a zmesi na pečenie domáceho chleba

Základom je všimnúť si, že na každom obale múky sa nachádza tzv. T-kódovanie. Jedná sa o označenie typu múky, kedy T + číslo vyjadruje aké množstvo popola zostane po spálení 100 gramov múky. Ak má napríklad múka 0,650% popolu v sušine označuje sa na obale ako T650. (toto označenie patrí bežnej hladkej pšeničnej múke). T – kódovanie nám tiež hovorí, koľko minerálnych látok sa v múke nachádza. Čím je toto číslo vyššie, tým múka obsahuje menej lepku a väčšie množstvo bielkovín z obalov zŕn.

Múka s vyšším T číslom je vhodná na pečenie domáceho chleba, avšak koláče a jemnejšie pečivo by z takejto múky nebolo dostačujúco jemné. Pre prehľad ponúkame tabuľku s typovým označením múk, ktorá Vám môže pri prvých pokusoch s domácou pekárňou prísť vhod.

TypDruh múky
T400pšeničná výberová polohrubá
T430špaldová
T450pšeničná hrubá
T512pšeničná pekárenská špeciál
T530pšeničná hladká svetlá
T550pšeničná polohrubá
T630špaldová
T650pšeničná hladká polosvetlá (chlebová)
T700pšeničná svetlá (chlebová)
T812špaldová
T960ražná chlebová
T1000pšeničná hladká tmavá (chlebová)
T1050pšeničná chlebová
T1150chlebová
T1700ražná celozrnná
T1800pšeničná celozrnná

Pokiaľ pri pečení domáceho chleba pracujete s viacerými druhmi múk je dôležité, aby najväčšia časť (zvyčajne) viac ako 50% tvorila hladká pšeničná múka, inak sa chlieb bude veľmi lepiť a ťažko kysnúť. Zakúpiť sa dajú tiež špeciálne múkové zmesi na domáce pečenie chleba, do týchto stačí pridať jednu či dve ingrediencie a môžete začať piecť. Tieto samotné zmesy už obsahujú aj sušené droždie. Na obale nájdete presný popis na aký program na pečenie sú vhodné.

zmesi na pečenie

Na začiatok je dobré niektoré z týchto zmesí vyskúšať, aby ste zistili čo Vám najviac chutí a po prvých upečených zdravých domácich chleboch môžete začať miešať svoje vlastné zmesi alebo si nájsť recepty presne podľa Vašej chuti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *