Tipy a rady pre pečenie v domácej pekárni

Ako pri každej činnosti aj pri domácom pečení nemusí vždy všetko vyjsť hneď na prvý pokus. Preto sa Vám v tomto článku pokúsim popísať najčastejšie chyby pri pečení v domácej pekárničke a ako sa im dá mnohokrát jednoducho predísť. Nezanevrite teda po prvom pečení na svoju pekáreň chleba, ale snažte sa zistiť kde nastala chyba.

domáca pekáreň so surovinami na pečenieRecepty od výrobcov – väčšina výrobcov domácich pekární pridáva k pekárni aj brožúru s niekoľkými receptami na domáci chlebík. Tieto recepty však neodporúčame používať. Sú v nich či už často poprehadzované poriadia surovín, alebo aj samotné množstvá surovín bývajú zle navážené. Pre dobrý recept na chlieb skúste navštíviť radšej rôzne diskusné fóra alebo stránky, kde overené recepty píšu zdatné domáce gazdinky.

Prepadnutý chlieb – takýto domáci  chlieb býva tou najčastejšou chybou začínajúcich domácich pekárov. V tomto prípade je dôležité pri pridávaní surovín zaistiť, aby boli v izbovej teplote a nie priamo vytiahnuté z chladničky. K prepadnutiu tiež môže dôjsť pri nadmernom  pridaní tekutých ingrediencií alebo droždia. Taktiež si treba dávať pozor na nadstavenie pečenia podľa hmotnosti cesta.

Rýchlo splesnivený domáci chlieb – dôležitou súčasťou po skončení programu na pečenie je vybratie chleba z domácej pekárne. Pokiaľ chlebík necháme v pekárni dlhšie, prebytočná voda sa nám neodparí a chlieb nám môže rýchlo splesnivieť. Na odstránenie prebytočnej vlhkosti nám poslúži mriežka, na ktorú chlieb vyberieme, jej prednosť je v tom, že odparí vlhkosť zo všetkých strán chlebíka. Na uskladnenie je vhodnejšie tiež zvoliť vrecko z prírodného materiálu (napríklad lanové), namiesto nepriedušného plastového. Skladovať chlieb sa odporúča na chladnejšom, suchom mieste.

čerstvý chlieb z domácej pekárne

Prílišné vykysnutie – príčin väčšieho vykysnutie chleba môže byť hneď niekoľko. Dôvodom môže byť vyššie množstvo cukru v pšeničnej múke, nadmerné pridanie kvasníc alebo predávkovanie cukrom. K rýchlejšiemu kvaseniu prispieva aj nadbytok vody. Zo skúseností môžem povedať, že je lepšie pracovať so sušeným droždím, ktoré nemá také silné kypriace účinky a je tiež lepšie na uskladnenie.

Nerovnomerné bubliny – pokiaľ sa vám v chlebe vytvoria veľké bubliny, chyba je určite v pridanom množstve vody, konkrétne v jej nadbytku.

Pre recepty, ktoré Vás nezradia skúste siahnuť do našej kategórie s receptami na zdravý domáci chlieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *