Tri recepty na zdravý banánový chlieb

 

  1. Klasický domáci banánový chlieb

Na tento najlepší domáci chlebík budete potrebovať:

  • 250 gramov hladkej múky
  • Polovicu lyžičky jedlej sódy
  • 45 ml slnečnicového oleja
  • 2 ks banány
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 150 gramov cukru
  • 2 ks vajec

 

Suroviny vložíme do nádoby domácej pekárne  Do domácej pekárne vkladáme suroviny v poradí olej, vajcia, jedlá sóda, vidličkou roztlačené banány, cukor, hladká múka a nakoniec kypriaci prášok. Svoju domácu pekáreň nastavíte na cesto a necháte miešať približne 5 minút. Po domiešaní nastavíte na režim pečenia a pečiete domáci chlieb 50 minút. Pokiaľ by sa vám chlieb po 50 minútach zdal nedopečený, môžete pridať na svojej pekárničke ďalších 10-15 minút. Po upečení vyberiete nádobu z domácej pekárne a necháme 15 minút vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme chlieb, ktorý ešte necháme odpočívať na mriežke. Môžeme podávať s maslom, rôznymi džemami alebo inak podľa svojej chuti.

 

  1. Celozrnný domáci banánový chlieb

Tento zdravý domáci chlebík vytvoríme z nasledujúcich ingrediencií:

  • 100 gramov banánov
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 150 ml vody
  • 50 ml polotučného mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 100 gramov celozrnnej múky
  • 250 gramov hladkej múky
  • 2 lyžičky instantného droždia.

Do nádoby na pečenie nalejeme vodu, mlieko izbovej teploty, olej. Pridáme roztlačený banán, rozpustené maslo a lyžicu medu. Prisypeme všetky zvyšné suroviny. Ako posledné pridávame instantné droždie. Nádobu dáme do našej domácej pekárničky a nastavíme program. Odporúčam zvoliť program celozrnný chlieb, čas pečenia bude cca 3 a pol hodiny. Veľkosť bochníka nastavíme na 700 gramov a farbu kôrky na svetlú. Po upečení necháme chlieb 15 minút v nádobe vychladnúť, potom opatrne vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Chlebík bude mať jemnú sladkastú chuť ktorej len málokto dokáže odolať.

 

3. Banánový domáci chlieb s nasekanými vlašskými orechmi

K pečeniu tohto domáceho chlebíka budeme potrebovať:

  • 170 ml plnotučného mlieka
  • 2 banány
  • 1 vajce
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžička soli
  • na špičku lyžičky škorice
  • 375 gramov hladkej múky
  • 1 lyžička droždia
  • 100 gramov sekaných vlašských orechov

Všetko okrem vlašských orechov si postupne dáme do domácej pekárne (droždie ako posledné v poradí). Svoju pekáreň zapneme na jednoduchý základný program a po zaznení signálu pridáme rozsekané orechy. Chlebík upečieme, po upečení necháme chladnúť v nádobe a vyklopíme na mriežku, kde ho po ochladnutí môžeme krájať. Tento chlebík je vynikajúci aj samotný, aj s rôznymi nátierkami alebo s nutellou.

Ďalšie naše recepty na pečenie v domácej pekárni nájdete na tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *